Масло лаванди: властивості і застосування


Містичний прохолодний аромат лаванди не залишає байдужим нікого. Його або ненавидять, або люблять всім серцем. Родина лаванди - Левант (Східне Середземномор'я). Але ще за часів Римської Імперії рослина була завезена і в європейські країни. В наші дні лаванда культивується в Болгарії, Франції, Італії, Великобританії, Угорщини, Росії. Масло лаванди лікарської сьогодні широко використовується не тільки при виробництві миючих засобів та парфумерної промисловості, а й у фармації. Адже тонкий бальзамічний аромат лаванди унікальний тим, що він може надавати і седативну, і стимулюючий вплив на людину. Він допомагає справлятися з меланхолією, депресією, неврозами; знімає напади агресії, паніки, дратівливості.

Крім цього, лаванда в два рази підвищує рівень кортикостерону, тим самим сприяючи кращому запам'ятовуванню, зменшення числа помилок в роботі і зосередження на ній. Ефективно лавандова олія і при гіперактивності у дітей.
Трояндова олія незамінне як інгредієнт для різних косметичних засобів. Особливо помітно дія цього масла при догляді за чутливою і в'янучої шкірою.

Втім, креми, лосьйони, маски, що мають в своєму складі екстракт лаванди, підходять для будь-якого типу шкіри. Масло лаванди відмінно допомагає усунути запальні та інфекційні реакції (наприклад, прояви герпесу) і непогано справляється з висипом вугрів. А якщо змішати косметичне масло звіробою і лавандова, то вийде чудовий засіб для догляду за потрісканої сухою шкірою.

Однак тим, хто має знижений тиск, від застосування лаванди краще відмовитися або використовувати її тільки після консультації з фахівцем. Утримуватися від її вживання слід, крім цього, після аборту або в першому триместрі вагітності.